Jag vet, det är ett djärvt påstående – men jag står fast vid det. Som redaktör för Gelateria Italiana och en passionerad gelatoälskare har jag både smakat och studerat skillnaden mellan gelato och vanlig glass. Här är mina fem bästa skäl till varför gelato alltid vinner i min bok!
1. Gelato har en krämigare konsistens
Gelato innehåller mindre luft än vanlig glass, vilket gör den tätare och mer krämig. Den lena känslan i munnen är helt enkelt oöverträffad. När jag besökte Gelateria Scarfò i Milano för första gången insåg jag hur stor skillnad konsistensen gör. Det var som att äta en dröm.
2. Mer smak i varje sked
Eftersom gelato serveras vid en något varmare temperatur, smakar du mer av ingredienserna. Vanilj, choklad, pistage – allt kommer fram med en intensitet som vanlig glass bara kan drömma om. Har du inte provat äkta pistagegelato ännu? Du har något att se fram emot!
3. Mindre fett, men lika njutbart
Tro det eller ej, men gelato innehåller mindre grädde och fett än vanlig glass. Det betyder att du kan njuta med mindre skuld – inte för att man ska känna skuld över glass, men ändå. 😉
4. Naturliga ingredienser
Traditionell gelato görs ofta med enkla, naturliga ingredienser: mjölk, socker och färska smaksättare som bär, choklad eller nötter. När jag experimenterar med nya smaker hemma i mitt kök känns det alltid bra att veta att jag använder äkta råvaror.
5. Variation och kreativitet
Gelato är inte rädd för att experimentera. Från klassiska smaker som nocciola (hasselnöt) till moderna varianter som vegansk blåbär och citron, finns det något för alla. Jag älskar att skapa nya smaker – ibland går det inte som planerat, men när det gör det är det magiskt!
Vill du testa själv?
Om du vill uppleva magin med gelato hemma, varför inte börja med ett av våra recept? Här är några av mina favoriter:
Så, vad tycker du? Är du team gelato eller håller du fast vid vanlig glass? Dela dina tankar och favoritsmaker i kommentarsfältet – jag älskar att höra era åsikter! 🍨
Hälsningar,
Sofia Andersson
Redaktör, Gelateria Italiana